Return to site

Ukens ord (X)

X-kromosom

 

X-kromosom er et kromosom som finnes hos mange typer dyr og noen planter, hos både hunner og hanner. X-kromosomet er det ene av to kjønnskromosomer, der det andre er Y-kromosomet.

Hos mange arter er X-kromosomet med på å bestemme om et individ skal bli en hann eller en hunn. Når sammensetningen av X og Y bestemmer om et individ blir en hann eller en hunn, kalles det XY-kjønnsbestemmelse. Kombinasjonen av to X-kromosomer (XX) blir en hunn. Kombinasjonen av et X-kromosom og et Y-kromosom (XY) blir en hann.

X-kromosomene er ikke like mellom arter, da de kan ha litt forskjellig oppbygning og innhold. En av årsakene til dette er at kjønnskromosomer har oppstått flere ganger i evolusjonen. For eksempel oppstod X-kromosomet i bananflue uavhengig av X-kromosomet i mennesker, mens X-kromosomet i mennesker har det samme opphavet som X-kromosomet i alle andre pattedyr (felles stamform).

Også hos mennesker har kvinnen vanligvis to X-kromosomer, mens mannen vanligvis har ett X og ett Y. X omtales gjerne som det kvinnelige kjønnskromosomet, men dette er egentlig ikke riktig fordi det finnes hos både kvinner og menn.

 

Kilde: Snl.no